Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ (Κριτήριο Αξιολόγησης )
ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΕΝΟΤΗΤΑ 3
από την Αργυρώ Διαμαντοπούλου
ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2
Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ
Από όλα τα αγαθά που κάνουν τη ζωή του ανθρώπου ευτυχισμένη τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο, τίποτε γονιμότερο, τίποτε πιο ευχάριστο από την πραγματική φιλία. (Επικούρειος φιλόσοφος)
Τι είναι όμως η πραγματική φιλία; Είναι ο στενός και θερμός δεσμός δύο ή περισσοτέρων προσώπων, που στηρίζεται στην αμοιβαία ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση· είναι ο πολύτιμος και σταθερός δεσμός που ενώνει ενάρετους ανθρώπους, στην καταγωγή ξένους ή συγγενείς. Οι εκλεκτότεροι πνευματικοί άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν αναγνωρίσει και έχουν εξυμνήσει την πραγματική φιλία και πολλοί, από τα αρχαιότατα χρόνια ως σήμερα, έχουν γράψει γι’ αυτήν ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και τα πιο βασικά στηρίγματα του ανθρώπου για την επίλυση των προβλημάτων του, για την προκοπή του και για την ευτυχία του.
«Συν τε δύ’ ερχομένω», λέει ο Όμηρος· «όταν πηγαίνουν δύο μαζί» μπορούν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα καλύτερα και πιο άνετα. Γιατί ο πραγματικός φίλος θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων σου ή των κινδύνων που διατρέχεις και στην επιτυχία των σκοπών σου θα ακούσει τα μυστικά σου· στη δυστυχία σου θα λυπηθεί μαζί σου και με πίστη θα σου συμπαρασταθεί, στην ευτυχία σου δε θα σε φθονήσει, αλλά θα χαρεί κι εκείνος ειλικρινά, θα επαινέσει την καλή σου απόδοση και θα σου ευχηθεί το καλύτερο· δεν θα θελήσει ποτέ να σε εκμεταλλευτεί· όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη, θα σε βοηθήσει· θα κάνει θυσίες για σένα, θα σε σκέφτεται και όταν βρίσκεται μακριά σου· θα σου πει την αλήθεια και, όταν πρέπει, θα σε κρίνει με αυστηρότητα, θα είναι ειλικρινής μαζί σου και δεν θα σε κολακεύει· θα χαίρεται από την παρουσία σου και θα είναι ο συμπαραστάτης σου· θα σε ενθαρρύνει και θα σε στηρίζει για την κατάκτηση της αρετής και θα σε αποτρέπει από το κακό· θα κάνει υποχωρήσεις και δεν θα κάνει ο,τιδήποτε το πονηρό, που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση, πόνο ή λύπη σε σένα. Τα ίδια φυσικά θα προσφέρεις και συ σ’ αυτόν, για να έχει στερεά θεμέλια η φιλία σας.
Η πραγματική φιλία ανυψώνει τους ανθρώπους ηθικά και πνευματικά, γιατί σ’ αυτήν ο δόλος δεν έχει θέση και η προσφορά είναι αυθόρμητη, εκούσια και ανιδιοτελής και η αμοιβαία συμπαράσταση στους πνευματικούς στόχους αποτελεσματική. Η αληθινή φιλία έχει διάρκεια και δεν τραυματίζεται (παρά σπανιότατα) από τις συκοφαντίες. Μόνο όμως εκείνοι που είναι πραγματικά καλλιεργημένοι και ενάρετοι αξιώνονται να την προσφέρουν και να την απολαύσουν.
Περιοδικό «Φιλόλογος», τεύχος 20 (απόσπασμα – διασκευή)
Β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ
- 1. Να αναπτύξετε το νόημα του παρακάτω αποσπάσματος : Η πραγματική φιλία ανυψώνει τους ανθρώπους ηθικά και πνευματικά, γιατί σ’ αυτήν ο δόλος δεν έχει θέση και η προσφορά είναι αυθόρμητη, εκούσια και ανιδιοτελής και η αμοιβαία συμπαράσταση στους πνευματικούς στόχους αποτελεσματική. Η αληθινή φιλία έχει διάρκεια και δεν τραυματίζεται (παρά σπανιότατα) από τις συκοφαντίες. Μόνο όμως εκείνοι που είναι πραγματικά καλλιεργημένοι και ενάρετοι αξιώνονται να την προσφέρουν και να την απολαύσουν. (σε 80 – 100 λέξεις)
2.Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης και δεύτερης παραγράφου και να αποδώσετε το περιεχόμενό τους με ένα σύντομο πλαγιότιτλο.
- Να γράψετε ένα συνώνυμο για κάθε μία από τις παρακάτω λέξεις : στηρίγματα, προκοπή, αποτρέπει, συμπαραστάτης, δόλος
- 4. Να χαρακτηρίσετε συντακτικά τις υπογραμμισμένες λέξεις ή φράσεις
- Θα σου διηγηθώ όλη την ιστορίαστο διάλειμμα.
- Τουςπαρουσιάστηκε ξαφνικά ένα τρομερό πρόβλημα.
- Πρέπει να φύγουμε αμέσως από εδώ
- Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις βάζοντας τα ρήματα στις παρενθέσεις στο χρόνο που σας ζητείται.
- Τον ……………………………..(προειδοποιώ, αόριστος) αλλά δεν με άκουσε.
- . ……………………………..(προσποιούμαι, αόριστος) ότι δεν κατάλαβε τίποτα.
- Σε …………………………(σκέφτομαι, παρατατικός) συνέχεια αλλά δεν ………………(επικοινωνώ, αόριστος) μαζί σου.
- Οι δύο άντρες…………………………(κάθομαι, παρατατικός) δίπλα στο τζάκι και …………………….(διηγούμαι, παρατατικός) ιστορίες.
- ……………………………………(βρίσκομαι, παρατατικός) σε πολύ δύσκολη θέση και γι’ αυτό δεν σου …………………………………(τηλεφωνώ, αόριστος).
Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ
Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα, να εξηγήσετε γιατί είναι απαραίτητοι στον άνθρωπο οι φίλοι και με ποια κριτήρια πρέπει να τους επιλέγουμε
(2- 3 παράγραφοι)