ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ - ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ 14 ευρώ 

Ε-SHOP ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

 

 

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ 7, ΑΙΓΑΛΕΩ - ΤΗΛ. 2105982042

 

 

Εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Διαγώνισμα 23 :Η πόλη

ΚΕΙΜΕΝΟ 1

 

Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Ο Ν. Καβάλας βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει δε και το νησίΘάσοςΣυνορεύει Α με το Ν. Ξάνθης, Β με το Ν. Δράμας, Δ και ΒΔ με το Ν. Σερρών, ενώ Ν βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Έχει έκταση 2.109 τ. χλμ. και πληθυσμό 135.218 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καβάλα. Διοικητικά διαιρείται σε τέσσερις επαρχίες : Θάσου με πρωτεύουσα τη Θάσο, Καβάλας με πρωτεύουσα την Καβάλα, Νέστου με πρωτεύουσα την Χρυσούπολη και Παγγαίου με πρωτεύουσα την Ελευθερούπολη.

 

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Έδαφος : Το έδαφος του Ν. Καβάλας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινό και ημιορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του έχει ως εξής: 20,7% πεδινό, 23,9% ημιορεινό και 55,4% ορεινό.Όρη : Στο έδαφος του νομού εκτείνονται οι απολήξεις των οροσειρών της Α. Μακεδονίας, όπως το Παγγαίο (1.956 μ.), το Σύμβολο (694 μ.) και τα Όρη Λεκάνης (1.298 μ.). Στη Θάσο υπάρχει το όρος Υψάριο (1.127 μ.).Πεδιάδες : Η μεγαλύτερη πεδιάδα του Ν. Καβάλας είναι αυτή της Χρυσουπόλεως, που δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού Νέστου. Πεδιάδα σχηματίζεται και στα αποξηραμένα έλη των Φιλίππων, που αποτελούν προέκταση της πεδιάδας της Δράμας. Μικρές πεδιάδες σχηματίζονται, τέλος, στις κοιλάδες γύρω από το Σύμβολο.Ποταμοί : Οι κυριότεροι ποταμοί του Ν. Καβάλας είναι : ο Νέστος, ο Στρυμόνας, ο Μαρμαράς και το Ποτάμι Χρυσουπόλεως.Δάση : Τα βουνά της Καβάλας και της Θάσου είναι κατάφυτα από δρυς, πεύκα και έλατα. Η ξυλεία της Θάσου είναι από τις πιο κατάλληλες για ναυπήγηση πλοίων.Κλίμα : Στα παράλια του νομού το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό. Στο εσωτερικό όμως γίνεται ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

 

Εντοπίστε τα στοιχεία που διαφοροποιούν το κείμενο για τη γεωγραφία του Ν. Καβάλας από το διαφημιστικό κείμενο για τον ίδιο νομό.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

Η τάξη μας συμμετέχει στην εκστρατεία του Δήμου και των διάφορων οικολογικών ομάδων για τη διαφώτιση των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να συντάξουμε αυτό το κείμενο για να σας παρουσιάσουμε την έκταση του προβλήματος και κυρίως να σας παροτρύνουμε να συμβάλετε ο καθένας με το δικό του τρόπο στην επίλυσή του.

 Δυστυχώς η τήρηση της καθαριότητας στην πόλη μας είναι προβληματική. Οι δρόμοι, οι πλατείες, ακόμα και το όμορφο πάρκο είναι γεμάτα σκουπίδια. Πολλοί ακόμα συμπολίτες μας επιμένουν να τοποθετούν τις σακούλες με τα οικιακά απορρίμματα όχι μέσα στους ειδικούς κάδους αλλά γύρω απ’ αυτούς. Η δυσωδία που προκαλείται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αφόρητη, ενώ οι αδέσποτες γάτες και οι σκύλοι που μαζεύονται γύρω απ’ αυτά, ανοίγοντας και ανακατεύοντάς τα, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο τραγική. Όσο για την παραλία μας, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, καθώς πλαστικά, χαρτιά και σαπισμένα τρόφιμα τη σκεπάζουν απ’ άκρη σε άκρη, λες και δεν επαρκεί η ρύπανση που υφίσταται από τα λύματα των ξενοδοχείων και των καταστημάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Όλη αυτή η κατάσταση όχι μόνο αλλοιώνει αισθητικά την πόλη μας, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, ενώ πλήττεται και ο τουρισμός, που αποτελεί βασική πηγή οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σίγουρα θα σκέφτεστε ότι όλα αυτά αφορούν κυρίως τις δημοτικές αρχές. Η αλήθεια όμως είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν και εσείς οι ίδιοι δε συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του προβλήματος και δεν αποφασίσετε να αποκτήσετε οικολογική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να συγκεντρώνετε τα σκουπίδια σας σε σακούλες που κλείνουν καλά και να τα τοποθετείτε μέσα σε κάδους και όχι γύρω απ’ αυτούς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην πετάτε τα σκουπίδια σας στους δρόμους και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους αλλά σε ειδικά καλάθια. Αν αυτά δεν επαρκούν, θα πρέπει να ειδοποιείτε αμέσως το Δήμο για να συμπληρώσει τις ελλείψεις. Επίσης, θα πρέπει όλοι να συμμετέχετε στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Υλικά όπως το γυαλί, το χαρτί και το αλουμίνιο καλό είναι να ξεχωρίζονται από τα άλλα απορρίμματα και να ρίχνονται στους ειδικούς κάδους. Αν ωστόσο αυτοί δεν υπάρχουν στην περιοχή σας, πρέπει να ενημερώσετε τις δημοτικές αρχές για να φροντίσουν το θέμα.

Τέλος, απλοί πολίτες αλλά και επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην εφαρμογή του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της πόλης, που θα μειώσει αισθητά τη ρύπανση της όμορφης θάλασσάς μας. Στις συζητήσεις για την πραγματοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι για να καταθέσουν προσωπικές γνώμες και απόψεις.

 Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς θα δείξετε ευαισθησία και θα κινητοποιηθείτε άμεσα για να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή και όμορφη. Έτσι θα αποδείξετε έμπρακτα ότι αγαπάτε τον τόπο σας και τον σέβεστε. Κυρίως όμως θα δείξετε ότι διακρίνεστε από πολιτισμένη συμπεριφορά, αφού η τήρηση της καθαριότητας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω απ’ όλα ένδειξη πολιτισμού.

 Δ. Καλαβρουζιώτου – Ν. Σταθόπουλος Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου Εκδόσεις: Σαββάλας

 

 

 

 1. Από ποιους, για ποιο λόγο γράφτηκε το συγκεκριμένο κείμενο και σε ποιους απευθύνεται;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 1. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη; (Γράψτε τουλάχιστον δύο)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. Κυκλώστε (Σ), αν είναι σωστό ή (Λ), αν είναι λάθος:
 • Σ’ αυτή την εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών συμμετέχει μόνο αυτή η ομάδα μαθητών. Σ Λ
 • Ένα από τα αποτελέσματα της εικόνας που παρουσιάζει η πόλη είναι και η μείωση του τουρισμού. Σ Λ
 • Η υγεία των πολιτών κινδυνεύει από τη ρύπανση και τα σκουπίδια που υπάρχουν στην πόλη. Σ Λ
 • Με το κείμενο αυτό που έγραψαν οι μαθητές λύθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών στην πόλη τους. Σ Λ
 1. Βάλτε τα επίθετα και ουσιαστικά στο σωστό τύπο.
 2. Τον τελευταίο καιρό έχω…………………… στο στομάχι. Πρέπει να πάω στο γιατρό. (συνεχής, πόνος)
 3. Υπάρχουν…………………… που είναι διεθνώς γνωστοί. (Έλληνας, συγγραφέας)
 4. Στο σαλόνι μας υπάρχουν δύο. …………………… (μεγάλος, καναπές)
 5. Έχω κάνει ……………………στη ζωή μου αλλά εσύ ήσουν το μεγαλύτερο. (πολύ, λάθος)
 6. Θα αναλάβετε τα ……………………σας την ερχόμενη Δευτέρα. (νέο, καθήκον)
 7. Στο τσίρκο είχε τρεις ……………………, που ήταν πολύ …………………… (μαϊμού, παιχνιδιάρα)
 8. Οι …………………… που μας έδωσε ήταν ……………………. (απάντηση, ειλικρινής)
 9. Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο …………………… ……………………. (τελευταίο, γεγονός)
 10. 6. Να γράψετε τα συνώνυμα.
 11. εκπαίδευση = …………………………
 12. συλλογίζομαι =…………………………
 13. καταπληκτικά = …………………………
 14. διάσημος = …………………………
 15. επιστροφή = …………………………
 16. 7. Να γράψετε τα αντίθετα.
 17. εισάγω ≠ …………………………
 18. δισταγμός ≠…………………………
 19. αρχικά ≠ …………………………
 20. μακρινός ≠…………………………
 21. απαγορεύεται ≠ …………………………

 

 

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!