ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ - ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ 14 ευρώ 

Ε-SHOP ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

 

 

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ 7, ΑΙΓΑΛΕΩ - ΤΗΛ. 2105982042

 

 

Εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Διαγώνισμα 20 : Κινηματογράφος - Θέατρο

ΤΕΣΤ 20

<ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ>

 

Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά είδη αλλά και ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα μελέτης που προξενεί πραγματικά την ακαταμάχητη γοητεία της βαθειάς έρευνας για την ιστορία και την καταγωγή του.

Πολλοί ξένοι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο σκιών αποδίδουν την καταγωγή της τεχνικής του στους λαούς της μακρινής Ανατολής. Πρέπει να σημειωθεί ότι, στην Νοτιανατολική Ασία, οι περιοχές όπου υπάρχει το θέατρο σκιών, φαίνεται ότι ήταν υπό την επιρροή του Ινδικού πολιτισμού (4ος αι.). Συγκεκριμένα, στην Ιάβα, οι παραστάσεις του θεάτρου σκιών ήταν ένα θέαμα ανάμικτο από μαριονέτες και δερμάτινες φιγούρες. Τελευταίες μελέτες πάνω στο θέατρο σκιών της Ινδίας αυξάνουν το ενδεχόμενο ότι εκεί θα πρέπει να ανατρέξουμε για τις ρίζες του θεατρικού αυτού είδους.

Τα πιο γνωστά θέατρα σκιών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι εκείνα της Ιάβας, Σιγκαπούρης, Ταϋλάνδης, Μαλαισίας, Καμπότζης, του Μπαλί και του Λάος, η δε πηγή των θεμάτων τους είναι τα παραμύθια του Ράμα και ο πόλεμος ανάμεσα σε δυο φυλές, (Pandava και Korawa) που βασίζονται σε δύο ινδικά επικά ποιήματα, Ramayana και Mahabharata αντίστοιχα. Τα πρόσωπα είναι παρμένα από τον κόσμο των θεών, των δαιμόνων του κάτω κόσμου, των πνευμάτων: ήρωες, πολεμιστές, πρίγκιπες, πριγκίπισσες, χωριάτες και πολίτες συνθέτουν την πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια παράδοση αυτών των λαών.

Αντίθετα, η ιστορία του θεάτρου σκιών της Κίνας δεν φθάνει τόσο μακριά εφόσον οι κινέζικες εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν την εμφάνισή του τον 11ο αιώνα σαν μια διασκέδαση της αγοράς.

Όσον αφορά στις ρίζες του, τις αποδίδουν σ'έναν μύθο όπου ο αυτοκράτορας της δυναστείας των Han, Wu, ο οποίος έζησε περίπου το 121 π.Χ., απελπισμένος εξ αιτίας του θανάτου της αγαπημένης του γυναίκας, Wang, διέταξε έναν μάγο να καλέσει το πνεύμα της. Τότε ο μάγος προκάλεσε μιαν εικόνα με τη μορφή της σ'ένα σκοτεινό δωμάτιο προβάλλοντας τη σκιά της σ'ένα πανί.

Τον ίδιο αιώνα σημειώνεται η ύπαρξη του θεάτρου σκιών και στον μουσουλμανικό κόσμο σαν μυστηριακό που συμβόλιζε την δημιουργία του κόσμου και μερικοί μυστικοί άραβες της Αιγύπτου το μεταχειρίζονταν σαν μέσο διδασκαλίας των δογμάτων τους.

Οπως φαίνεται, οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας μετέφεραν το θέατρο αυτό όταν εξαπλώθηκαν στην Δυτική Ασία (13ος αι.). Το πρώτο όνομά του ήταν Κογκουρτσάκ ή Καβουρτσάκ ή Κομπαρτσούκ που σημαίνει θέατρο σκιών.

Ομως, το ότι η τεχνική του θεάτρου σκιών εμφανίζεται τον 11ο αιώνα σαν μυστηριακό θέατρο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην καταγωγή του μυστηριακού θεάτρου: ως αρχαιότερα, λοιπόν και σημαντικότερα μυστήρια, θεωρούνται τα Ελευσίνια, όπου το βασικότερο μέρος της μυσταγωγικής τελετής ήταν τα "δρώμενα".

Μυστήρια, είχαν στις θρησκείες τους και οι λαοί της κοντινής Ανατολής, ωστόσο, η εμφάνιση και η αναβίωση των μυστηριακών θρησκειών στις χώρες τους σχετίζεται με την εξάπλωση σ'αυτές του ελληνιστικού πολιτισμού κατά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε ήκμασε η μυστηριακή λατρεία ελληνικών αλλά και ξένων θεοτήτων μέρος της οποίας ήταν το μυστηριακό θέατρο.

 

Κάλλιστα, λοιπόν, μπορούμε όχι μόνον να αποδώσουμε στους Ελληνες, που καλλιέργησαν τέτοιες θρησκείες, την καταγωγή του θεάτρου σκιών αλλά και να συμπεράνουμε ότι η τεχνική του ανάγεται στα Ελευσίνια μυστήρια.

Αντλήθηκε από :http://www.karagiozismuseum.gr/theatro_skion/index.htm

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Να σημειώσετε δίπλα από την κάθε πρόταση αν είναι σωστή (Σ) ή λανθασμένη (Λ) και στη συνέχεια να δικαιολογήσετε την απάντησή σας μέσα από το κείμενο

α. Οι ήρωες, οι πολεμιστές, οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες εμφανίζονται στο θέατρο σκιών από τον Ινδικό πολιτισμό .

 Σ / Λ

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

β. Το θέατρο σκιών στην Κίνα εμφανίζει κοινά στοιχεία με τα υπόλοιπα θέατρα σκιών .

Σ / Λ

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

γ.  Στον μουσουλμανικό κόσμο το θέατρο σκιών χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διδασκαλίας .

Σ / Λ

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

δ. Η μυστηριακή καταγωγή του θεάτρου σκιών ταυτίζεται τον 12ο αιώνα με τα Ελευσίνια μυστήρια .

Σ / Λ

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Να γίνει εγκλιτική αντικατάσταση του τύπου μετέφεραν στον χρόνο που βρίσκεται αλλά στο β’ ενικό .

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Να εντοπίσετε και να χαρακτηρίσετε συντακτικά την δευτερεύουσα πρόταση του αποσπάσματος .

  • …μπορούμε όχι μόνον να αποδώσουμε στους Έλληνες, που καλλιέργησαν τέτοιες θρησκείες, την καταγωγή του θεάτρου σκιών ..

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Δραστηριότητα 2η

Να βρείτε τη σύνταξη που επιλέγει ο συγγραφέας στο απόσπασμα και να το μετατρέψετε στο αντίστροφο είδος.

Πολλοί ξένοι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο σκιών αποδίδουν την καταγωγή της τεχνικής του στους λαούς της μακρινής Ανατολής.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Αυτή είναι η αφίσα της εκδήλωσης του σχολείου σου !

Να γράψεις μια ομιλία που θα διαβαστεί στη γιορτή για την αποφοίτησή σου και θα αναφέρεις αν προτιμάς το θέατρο ή τον κινηματογράφο αιτιολογώντας την επιλογή σου .

Έκταση : 150 λέξεις.

 

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!