Ε-SHOP ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

 

 

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ 7, ΑΙΓΑΛΕΩ - ΤΗΛ. 2105982042

Εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Διαγώνισμα 14 : Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

Από τον Μάρτιο 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων στα πεδία της Επιστήμης και των Τεχνών σε μία συναρπαστική έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ από τις 17 Μαρτίου 2018.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει  τις κυριότερες εκφάνσεις των φιλοσοφικών αναζητήσεων, που αποτέλεσαν σταθμούς της ελληνικής σκέψης και γέννησαν μια σειρά τεχνολογικών επιτευγμάτων, τεχνών και επιστημών.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D animation), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου. Παρουσιάζονται κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής, της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της μηχανολογίας, της αρχιτεκτονικής, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των τεχνών όπως του θεάτρου, της μουσικής κ.α.

Η Διόπτρα του Ήρωνα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το Αγαλμα του Έφηβου του Μαραθώνα, η Ύδραυλις, ο Υδραυλικός Τηλέγραφος, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και το Οδόμετρο του Ήρωνος είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο επισκέπτης συνοδευόμενα από βίντεο και διαδραστικές εφαρμογές.

Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους. Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η παραγωγή της έκθεσης είναι του ΝΟΗΣΙΣ και υποστηρίζεται επιστημονικά από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και πλήθος ειδικών επιστημόνων. Τη μελέτη και επίβλεψή της ανέλαβε η εταιρεία TETRAGON σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και υλοποιήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπόσχεται ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης.

 

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 6 ευρώ,

Συνδυαστικό εισιτήριο με προβολή στη «ΘΟΛΟ»: 10 ευρώ

Πηγή : http://www.hellenic-cosmos.gr/ (διασκευή)

Β. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Να σημειώσετε αν οι πληροφορίες είναι σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) δίπλα από την κάθε πρόταση, σύμφωνα με το παραπάνω κείμενο .
  2. Η συγκεκριμένη έκθεση απευθύνεται σε γνώστες των αντικειμένων και δευτερευόντως σε κάθε ενδιαφερόμενο .
  3. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ).
  • Το εισιτήριο είναι ενιαίο και περιλαμβάνει όλους τους χώρους .
  1. Να βρεις τα συνώνυμα των υπογραμμισμένων λέξεων .
  2. οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα _____________
  3. Παρουσιάζονται κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής. _____________
  • Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο _____________

3 α. Να εντοπίσετε και να χαρακτηρίσετε την δευτερεύουσα πρόταση δηλώνοντας και την συντακτική της λειτουργία .

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει  .

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 β. Να δηλώσετε τη συντακτική λειτουργία των υπογραμμισμένων λέξεων .

μία συναρπαστική έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου

 

συναρπαστική à______________________________________________

τη συνεισφορά à______________________________________________

Ελληνικού à______________________________________________

  1. Να κλίνετε το ουσιαστικό μεταλλουργίας σε ενικό – πληθυντικό .

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Να γράψετε μια ομιλία που θα εκφωνήσετε στο σχολείο σας με θέμα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον εθισμό των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η ομιλία σας θα πρέπει να έχει διάρκεια 5 λεπτά.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!