Ε-SHOP ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

 

 

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ 7, ΑΙΓΑΛΕΩ - ΤΗΛ. 6983770566

 

 

Εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Διαγώνισμα 7 : Ασκήσεις και κείμενο

  1. KEIMENO

Κείμενο: «Η αυλή μας» (Μαρίας Ιορδανίδου, απόσπασμα)

Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας.

Κι εγώ τώρα κάθομαι σε πολυκατοικία. Έχω ένα εσωτερικό δυάρι στον τρίτο όροφο. Εσωτερικά τα λένε τώρα τα διαμερίσματα που δε βλέπουν στο δρόμο αλλά στην αυλή. Μα και η αυλή πια δε λέγεται αυλή αλλά ακάλυπτος χώρος.

Στις περισσότερες απ’ αυτές τις πολυκατοικίες, που χτίζονται η μια ύστερα απ’ την άλλη, σπάνια θα δεις παράθυρο. Είναι όλο μπαλκονόπορτες και βγαίνουν σ’ ένα μπαλκόνι, που ζώνει την πολυκατοικία ένα γύρο και θυμίζει  κατάστρωμα βαποριού.

Όταν ήρθαμε σ’ αυτό το σπίτι, το πρώτο πράμα που πήρε το μάτι μου, σαν βγήκα στο μπαλκόνι, ήταν το αντικρινό μπαλκονάκι, που το είχαν περιτριγυρισμένο με σύρμα ως απάνω και έμοιαζε με κοτέτσι ή κλουβί άγριου ζώου. Μέσα σ’ αυτό το κλουβί τριγύριζε σαν φυλακισμένο αγριμάκι ένα παιδί κάπου τριών χρονών. Σε μια γωνιά του μπαλκονιού ήταν στοιβαγμένα καταγής παιχνίδια. Παναγιά μου και Χριστέ μου! Τι παιχνίδια και κακό είναι αυτό; Μεγάλα αυτοκίνητα από πλαστικό, κούκλες πελώριες, ελέφαντες, άλογα, όλα νεκρά και άψυχα. Το παιδί όμως δε γυρίζει να τα δει. Με τα δυο του χέρια κρατά το κάγκελο και χώνει το μουτράκι του ανάμεσα, προσπαθώντας να δει τις γάτες που τριγυρίζουν κάτω στην πρασιά. ‘Η προσπαθεί να καντζαρώσει το κάγκελο, να γαντζωθεί από το σύρμα, να σκαρφαλώσει πιο ψηλά. Σίγουρα, αν βγάλουν το σύρμα απ’ αυτό το μπαλκόνι, το παιδάκι θα σκαρφαλώσει στο  κάγκελο και θα βρεθεί κάτω, γιατί του έχουν αφαιρέσει την αίσθηση του κινδύνου.

Καλέ, γιατί αυτό το παιδάκι το κρατούνε κλειδωμένο ώρες ολόκληρες πίσω από τα σύρματα;

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 1

Βάλε Σ δίπλα από τις ορθές προτάσεις και Λ δίπλα από τις λανθασμένες.                                                                                                       

——–  Το διαμέρισμα της συγγραφέας βρισκόταν στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας.

——— Σε μια γωνιά του αντικρινού μπαλκονιού βρίσκονταν τα παιχνίδια του παιδιού.

——— Το παιδί έπαιζε ήσυχα με τα παιχνίδια του.

 

 

ΑΣΚΗΣΗ 2

Βάλε αριθμούς από το 1 – 5 για να δείξεις με ποια σειρά έγιναν τα γεγονότα.                                              

——– Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας.

——– Αντίκρυ βρισκόταν ένα μπαλκονάκι που το είχαν περιτριγυρισμένο με σύρμα ως απάνω.

——–  Το παιδί προσπαθούσε να σκαρφαλώσει πάνω στο κάγκελο για να ανεβεί ψηλά.

——– Έτσι και η συγγραφέας έμενε σ΄ ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας.

——– Μέσα σε αυτό το μπαλκονάκι τριγύριζε ένα παιδί.

ΑΣΚΗΣΗ 3

Ποιο ήταν «το φυλακισμένο αγριμάκι»; Γιατί η συγγραφέας το χαρακτηρίζει έτσι;

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ – ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 1

Να εντοπίσεις των τρόπο σύνδεσης των προτάσεων στην παρακάτω περίοδο του κειμένου .

Είναι όλο μπαλκονόπορτες και βγαίνουν σ’ ένα μπαλκόνι, που ζώνει την πολυκατοικία ένα γύρο και θυμίζει  κατάστρωμα βαποριού.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΣΚΗΣΗ 2

Να γράψετε τα παραθετικά του επιθέτου και του αντίστοιχου επιρρήματος του τύπου κακός.

ΕΠΙΘΕΤΟ

Θετικός:

Συγκριτικός:

Υπερθετικός:

 

ΕΠΙΡΡΗΜΑ

Θετικός:

Συγκριτικός:

Υπερθετικός:

 

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!