ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδακτική Μεθοδολογία Ανάλυσης Ιστορικών Πηγών – Διαδικτυακό σεμινάριο

Νοέμβριος 17  10:00 πμ - Νοέμβριος 24  12:00 μμ

Εισηγήτρια της σειράς σεμιναρίων θα είναι η κα Σέβη Δριμαροπούλου, φιλόλογος.

 

Προσεγγίσεις στην διδασκαλία του μαθήματος

Παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης

Παρακολουθήστε το σεμινάριο από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό σας 

 

-Υποβάλλετε ερωτήματα και παίρνετε ζωντανά τις απαντήσεις κατα την διάρκειά μέσω του chat.

-Έκπτωση σε φοιτητές και φροντιστηριακούς οργανισμούς και ομαδικές εγγραφές (βλ. εδώ)

Ακόμη κάθε ενότητα θα βιντεοσκοπηθεί και η βιντεοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

 

Λίγα λόγια για το διαδικτυακό σεμινάριο ``Διδακτική Μεθοδολογία Ανάλυσης Ιστορικών Πηγών με τη Μέθοδο της Παράθεσης και της Σύνθεσης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο``

 

Το μάθημα της Ιστορίας, ειδικά στην τελευταία τάξη του Λυκείου, απασχολεί το σύνολο των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα απαιτητική είναι η ανάλυση των ιστορικών πηγών και η μεθοδολογία που ακολουθείται. Αν και από μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών θεωρείται «βατό» μάθημα παρουσιάζονται έντονες βαθμολογικές αποκλίσεις, που συχνά προβληματίζουν. Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται, συνήθως, στον τρόπο επεξεργασίας – ανάλυσης των ιστορικών πηγών (παραθεμάτων), που καθορίζουν τον τελικό βαθμό.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η παρουσίαση μεθοδολογίας προσέγγισης των ιστορικών πηγών, μέσω της σύνθεσης και της παράθεσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα έρθουν σε επαφή και με τους δύο τρόπους προσέγγισης μιας ιστορικής πηγής και στο τέλος θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις μεθοδολογίες στους μαθητές τους. Επειδή κρίνεται σημαντικό οι μαθητές να εξασκούνται από νωρίς στη σωστή ανάλυση πηγών, θα δοθεί έμφαση και στη μεθοδολογία διδασκαλίας και ανάλυσης πηγών στο Γυμνάσιο.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 2 δίωρες ενότητες

Εισηγήτρια της σειράς σεμιναρίων θα είναι η κα Σέβη Δριμαροπούλου, φιλόλογος.

Το σεμινάριο αυτό χωρίζεται σε 4 Θεματικές ενότητες:

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Α. Τα είδη των ιστορικών πηγών. Βήματα προς ερμηνεία και αξιολόγηση των πηγών

Β. Μεθοδολογία ανάλυσης ιστορικών πηγών:

  1. Διδασκαλία ανάλυσης γραπτών πηγών.
  2. Διδασκαλία με τη χρήση εικαστικού υλικού.
  3. Διδασκαλία με τη χρήση στατιστικού πίνακα .

Θα διεξαχθούν: 17/11/2019, 10.00 πμ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Γ. Εφαρμογή της θεωρίας σε όλα τα είδη των ιστορικών πηγών. Τεχνικές δημιουργίας ασκήσεων και συνοπτικά κριτήρια αξιολόγησης επεξεργασίας παραθέματος.

  • Ενδεικτικές απαντήσεις και αξιολόγηση.
  • Τρόποι αξιολόγησης – βαθμολόγηση

Δ. Αξιοποίηση εναλλακτικών διδακτικών μεθόδων.

  • Αξιοποίηση διαδικτυακών εργαλείων στη διδακτική πράξη και βιβλιογραφική ενημέρωση.

Θα διεξαχθούν: 24/10/2019, 10.00 πμ

Συνολική Διάρκεια του σεμιναρίου είναι 4 ώρες (2 δίωρα)

Κόστος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι 40€ (φοιτητικό 35€) για την παρακολούθηση και των 4 θεματικών.

Είμαι φοιτητής ή θέλω να κάνω ομαδική εγγραφή

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται δωρεάν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης σε όσους έχουν εγγραφεί σε όλες τις ενότητες και παρακολουθήσουν ζωντανά τουλάχιστον την μία από τις δυο.

Το σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε από υπολογιστή, τάμπλετ ή smartphone και κατά την διάρκειά του υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων μέσω του chat.

Ακόμη κάθε ενότητα θα βιντεοσκοπηθεί και η βιντεοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη για 2 μήνες μετά της σειράς των σεμιναρίων.

 

Η Σέβη Δριμαροπούλου είναι διευθύντρια του εκπαιδευτικού κέντρου ΔΡΙΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ στο Αιγάλεω, ιδιοκτήτρια του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου goniashop.gr και δημιουργός της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας filologikigonia.gr. Έχει σπουδάσει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακόμη έχει συμμετάσχει στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ”Η φιλοσοφία του νου” στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Έχει εργαστεί ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα και είναι εισηγήτρια επιμορφωτικών σεμιναρίων στην ανάλυση ιστορικών πηγών. Στο συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται το βοήθημα “Εξάσκηση στη δημιουργική γραφή” για την Α’ Γυμνασίου και “Πώς αναλύουμε Ιστορικά Παραθέματα – Επεξεργασία Ιστορικών Πηγών”

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης - Βιντεοσκόπηση

Μετά το τέλος του σεμιναρίου υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, κατόπιν αιτήματος.

Το πιστοποιητικό θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο σε όσους παρακολουθήσουν ζωντανά τουλάχιστον τη μία από τις δύο ενότητες του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο θα βιντεοσκοπείται και θα σταλεί σε όλους όσους δηλώσουν συμμετοχή, ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να συνδεθούν κατά την ώρα διεξαγωγής του. Η βιντεοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη για 2 μήνες μετά το τέλος της τελευταίας ενότητας.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο “Διδακτική Μεθοδολογία Ανάλυσης Ιστορικών Πηγών με τη Μέθοδο της Παράθεσης και της Σύνθεσης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο” προβλέπεται έκπτωση για την συμμετοχή φοιτητών και σε περιπτώσεις ομαδικών κρατήσεων.

  • Όσοι δικαιούνται την φοιτητική έκπτωση πρέπει πριν την ολοκλήρωση της κράτησης να στείλουν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. φωτογραφία του φοιτητικού πάσο. Στη συνέχεια λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό ώστε να έχουν την έκπτωση κατα την κράτηση της θέσης στους στο σεμινάριο.
  • Για ομαδικές κρατήσεις θέσεων (τουλάχιστον 3 ατόμων) καλέστε στο 210.897.0397 ή στο 698.1072.600 για να λάβετε μια προσφορά ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Ισχύει και για φροντιστηριακούς οργανισμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!