Λογοτεχνία

Το λογοτεχνικό ρεύμα

 

 

Ο Υπερρεαλισμός στα Νεοελληνκά δεδομένα είναι από τα λαμπρότερα δείγματα .  Μέσω του μουντερνισμού έχουμε δύο πρωτοπορίες, τον φουτουρισμό και τον ντανταϊσμό . Μετεξέλιξη του ντανταϊσμού είναι ο σουρρεαλισμός ή αλλιώς ο Υπερρεαλισμός (surrealisme). Ο στόχος δεν είναι η αποτύπωση της λογικής αλλά του ονείρου. Το όνειρο είναι ενας κόσμος που δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε , είναι ενας υποσυνείδητος κόσμος . Σχετίζεται με την ανάπτυξη της μεθόδου του Φρόυντ, την υπεπραγματικότητα (1920). Ιδρυτής είναι ο ιατρός Andre Breton  που δημοσιεύει μια σείρα μανιφέστων(= δεν εκδίδονται ως πρόλογος σε κάποια έργα αλλά σε μια σειρά πραγματικών δηλώσεων ). Ο υπερρεαλισμός είναι κομμάτι του μοντερνισμού. Υπάρχουν κι άλλες μορφές μοντερνισμού όπως, ντανταΪσμός , κυβισμός , φοβισμός( φοβ=αγρίμι) που ανήκουν στις πρωτοπορίες του μοντερνισμού που όμως κατασταλλάζουν στον υπερρεαλισμό . 

Εξελίχθηκε σε ενα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα . Ο όρος επινοήθηκε από τον Απολλιναίρ το 1917.

Χαρακτηριστικά μοντερνισμού :

 1. Το άλογο , το μη λογικό 
 2. Η σκοτεινότητα (την οποία επιφέρει το άλογο ) 
 3. Έλλειψη υπακοής στους κανόνες μετρική που επέβαλε ο Διαφωτισμός (ελλειπτικότητα στην έκφραση και στους κανόνες της παράδοσης της στιχουργίας )

Ο υπερρεαλισμός είναι μια πορεία αυτογνωσίας , ξεκινώντας την εξερεύνηση του μεταφυσικού κόσμου από τον ρομαντισμό . Τόσο ο ρομαντισμός όσο και ο υπερρεαλισμός σπάνε την παράδοση του διαφωτισμού (ποίημα σε πεζή φόρμα). Το ποίημα σε πεζό ακόμα και τώρα θεωρείται νεωτερικό είδος ( poeme en pose)

Βασικά στοιχεία που παίρνουν οι Υπερρεαλιστές από τους Ρομαντικούς 

 1. Ελευθερία
 2. Εξερύνηση ασυνείδητου 
 3. Έλληψη οργάνωσης (μορφή και θεματική)

Έννοια Αυτόματης Γραφής

Είναι η βασική τεχνική που θα ακοληθήσουν , γράφουν χωρίς νοηματική αλληλουχία. Εισέρχεται ο παράγοντας του τυχαίου το αντικειμενικά τυχαίο, όπως αναφέρει ο Bretton

 •  να αναβαπτισθούν οι λέξεις με καινούριο νόημα 
 • απαλλαγή λέξεων από το συναισθηματικό φορτίο του παρελθόντος

Ο στόχος είναι ο αιφνιδιασμός και η απόλυτη ενοικείωση με τον αναγνώστη . Δεν πρέπει να παρεμβάλλεται η λογική . Αυτά τα αυτοματικά ποιήματα είναι πρώιμα , δεν κράτησε πολυ . Αντιθέτως, τα ώριμα έργα τυ Υπερρεαλισμού έχουν εν μέρη σχέση με τον αυτοματισμό , εννοώντας ότι δεν καταστρέφεται η γραμματική και το συντακτικό παρά μόνο η νοηματική αλληλουχία.

Γενικά Χαρακτηριστικά Υπερρεαλισμού :

 1. Υπερπραγματικότητα
 2. Τεχνικές Φρόυντ
 3. αυτόματη γραφή
 4. εικόνες μη συμβατές που προκαλούν τον αναγνώστη
 5. έντονο ερωτικό στοιχείο (σεξουαλικότητα και ηδονή)
 6. επανάσταση

Ρίξη με 

τέχνη - κοινωνία

εξωτερικό- εσωτερικό κόσμο

φαντασία -πραγματικότητα 

Υπερρεαλισμός στην ζωγραφική

 • Απελευθερώνεται το καταπιεσμένο ασυνείδητο 
 • αυτοματισμός
 • εικόνες μακρία από την καθημερινότητα 
 • ατομική ελευθερία
 • κατά της αρχής της ταυτότητας
 • όχι μορφολογικοί κανόνες

Κυριαρχεί η αναπαράσταση του πρωτογενούς, του παρθένου στοιχείου της φύσης . Εστιάζει στην αθωότητα και την παιδικότητα.
Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!