Βυζαντινολογία

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ : Σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

 1. ΗΙστορικός παρακολουθεί χρονολογικά την εξέλιξη και την εξάπλωση της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, από την ίδρυσή της, ως την πτώση της.
 
2. Η Ιστορικός προσεγγίζει τη γέννηση και την καταγωγή του Βυζαντινού κράτους, όπου για περισσότερο από χίλια χρόνια προφύλαξε ένα μεγάλο μέρος της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς και τη μετέδωσε στους σλαβικούς λαούς, στους Άραβες και στη Δύση.
 
3. Η Ιστορικός μιλά για μια θεοκρατική και αυστηρά ιεραρχημένη Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, που κυριάρχησε κυρίως στο Ανατολικό μέρος της Μεσογείου, για έντεκα περίπου αιώνες 
μας γνωρίζει τη λαμπρότητα αλλά και αντιξοότητες του Βυζαντινού πολιτισμού, τις οποίες χρωστά στην ποικιλομορφία των επαφών του, ειρηνικών και πολεμικών, με το ΙΣΛΑΜ, το Βασίλειο της ΑΡΜΕΝΙΑΣ, τα σλαβικά κρατίδια και τη Δυτική ΕΥΡΩΠΗ.
 
4. Η Ιστορικός προσεγγίζει την περίοδο της Εικονομαχίας, μιλώντας για τη Δυναστεία των Ισαύρων ή Συριακή Δυναστεία που κυβέρνησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για πολλά χρόνια.
 
5.  Η Ιστορικός μιλάει για τις επαφές του Βυζαντίου με τους ξένους πολιτισμούς, το σχίσμα των Εκκλησιών, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, τις Σταυροφορίες, η Λατινική κατάληψη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και οι περιφερειακές Αυτοκρατορίες της ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ, της ΝΙΚΑΙΑΣ, της ΑΡΤΑΣ και του ΜΥΣΤΡΑ και την πτώση του 1453.
 
6.  Η Ιστορικός μιλά για τους πόρους ζωής και τον πλουτισμό, τη ναυτιλία μιας θαλασσοκρατούσας αρχής, τη δημιουργία του μεγάλου εμπορικού και πολεμικού στόλου του Βυζαντίου.
 



Διαβάστε περισσότερα: http://www.filologikigonia.gr/%ce%b2%cf%85%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1/%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%81-%3a-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac/

Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in