Λύκειο

Θουκυδίδης : Οι κινήσεις των αντιπάλων ( κεφ. 70 - 81)

από την Αργυρώ Διαμαντοπούλου - Παπαλιά 

Θουκυδίδης                                                                                                                   Βιβλίο 3

Κινήσεις αντιπάλων

 

Κεφ. 70

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

1. Έχουν επικρατήσει προωθώντας τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος δίνοντας στην εκκλησία του δήμου ουσιαστική αρμοδιότητα.

2. Ο Πειθίας αθωώνεται και εκδικητικά καταγγέλλει 5 πλούσιους αριστοκρατικούς για παράνομο πλουτισμό και ιεροσύλια, λόγω της εκμετάλλευσης των χαράκων από τα ιερά και πετυχαίνουν την καταδίκη με βαρύτατο πρόστιμο.

1. Επιστροφή 250 ομήρων που κρατούσαν οι Κορίνθιοι στα Σύβοτα. (Εξαγόρασαν δήθεν την ελευθερία τους, όμως στην πραγματικότητα θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Κέρκυρα καταλύοντας την επιμαχία με τυς Αθηναίους κααι προσαρτώντας το νησί στην πελοποννησιακή συμμαχία).

2. Καταγγέλλουν τον Πειθία ότι δήθεν προσπαθεί να προσαρτήσει την Κέρκυρα στην αθηναϊκή συμμαχία.

3. Οι ολιγαρχικοί δολοφονούν τον Πειθία και 60 ακόμα οπαδούς τους με αφορμή τις ενέργειες που έκανε ο Πειθίας για να μην ισχύσει ο νόμος που επέτρεπε στους καταδικασθέντες να πληρώσουν το πρόστιμο με δόσεις. Στην πραγματικότητα όμως τον δολοφόνησαν, διότι φοβούνταν ότι ο Πειθίας θα έπειθε το λαό να συμμαχήσει η Κέρκυρα με την Αθήνα.

 

Κεφ. 71

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

           -

1. Οι ολιγαρχικοί επέβαλαν την ουδετερότητα στην Κέρκυρα.

2. Ανάγκασαν το λαό να δεχτεί τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους.

3. Αποστολή πρεσβείας στην Αθήνα με διπλό σκοπό: α) να διακηρύξει στους Αθηναίους ότι η νέα κατάσταση ήταν συμφέρουσα και για την Αθήνα και β) να πείσουν τους Κερκυραίους δημοκρατικούς, που είχαν καταφύγει στην Αθήνα, να μην προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο νησί, γιατί δεν είναι συμφέρον για την πατρίδα τους. Με το τελευταίο αυτό εγχείρημά τους αποκαλύπτουν τον δολοπλόκο και ανέντιμο χαρακτήρα τους, αφού προσπαθούν να διεγείρουν τον πατριωτισμό ανθρώπων που ήθελαν να σκοτώσουν.

 

Κεφ. 72

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

1. Οι Αθηναίοι συνέλαβαν τους Κερκυραίους πρεσβευτές και τους κρατούσαν αιχμάλωτους στην Αίγινα.

2. Ηττήθηκαν οι Κερκυραίοι δημοκρατικοί  από τους ολιγαρχικούς.

3. Το βράδυ οι δύο παρατάξεις χωρίστηκαν: Οι δημοκρατικοί τάχθηκαν στην ακρόπολη και τα οχυρά μέρη της πόλης, καθώς και το Υλλαϊκό λιμάνι.

1. Ο ολιγαρχικοί Κερκυραίοι αφού έφτασε στο νησί τους ένα κορινθιακό καράβι κα Σπαρτιάτες πρέσβεις, επιτέθηκαν εναντίον των δημοκρατικών και τους νίκησαν.

2. Οι ολιγαρχικοί το βράδυ τάχθηκαν στην αγορά κατέχοντας και το λιμάνι (λιμάνι του Αλκίνοου ή Καστράδες) που έβλεπε προς την αντικρινή στεριά.

 

Κεφ. 73

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

Και οι δύο παρατάξεις προσπαθούσαν να πάρουν με το μέρος τους τους δούλους. Αλλά εκείνοι προτίμησαν να πάνε με το μέρος των δημοκρατικών για τους εξής λόγους:

---> η τάξη των δούλων ιδεολογικά και κοινωνικά αισθανόταν εγγύτερα στους δημοκρατικούς παρά στους ολιγαρχικούς.

---> η συμπεριφορά των δημοκρατικών ήταν καλύτερη απέναντι στους δούλους, παρά τω ολιγαρχικών.

---> ίσως οι δούλοι πήγαν με το μέρος των δημοκρατικών, γιατί είδαν τις αδικίες που έκαναν οι ολιγαρχικοί.

---> η υπόσχεση ελευθερίας που έδιναν οι δύο παρατάξεις πιθανώς είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν την δίνουν οι δημοκρατικοί.

---> τέλος, δεν αποκλείεται οι δούλοι να συνέπραξαν με τους δημοκρατικούς και για το λόγο αυτό ότι πίστευαν πως αυτή θα ήταν η νικήτρια παράταξη της εμφύλιας διαμάχης.

 

Κεφ. 74

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

Ξεκίνησε η μάχη και νίκησαν οι δημοκρατικοί λόγω καλύτερων θέσεων, αριθμητικής υπεροχής και βοήθειας από τις γυναίκες.

Οι ολιγαρχικοί ηττήθηκαν από τους δημοκρατικούς και από φόβο μήπως κατλάβουν το λιμάνι και τους εξολοθρεύσουν, έκαψαν την πόλη, για να εμποδίσουν την εχθρική προέλαση, χωρίς να λυπηθούν ούτε και τα σπίτια τους. Κάηκαν μεγάλες  περιουσίες των εμπόρων και κινδύνευσε να καεί όλη η πόλη. Τη νύχτα όλοι παρέμειναν σε επιφυλακή. Το κορινθιακό καράβι απομακρύνθηκε εξαιτίας της ήττας των ολιγαρχικών, ενώ οι περισσότεροι μισθοφόροι έφυγαν για την πατρίδα τους.

 

Κεφ. 75

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

Την επόμενη μέρα έρχεται στην Κέρκυρα ο Αθηναίος στρατηγός Νικόστρατος, ο οποίος προσπαθούσε να συμφιλιώσει τις παρατάξεις και να μη διωχθούν οι ολιγαρχικοί,  αλλά να μείνουν στο νησί τους, αφού βέβαια αποδεχτούν με σπονδές να θεωρούν ως φίλους και εχθρούς τους ίδιους με τους Αθηναίους. Οι χειρισμοί του Αθηναίου στρατηγού εξυπηρετούσαν το συμφέρον των Αθηναίων αλλά συγχρόνως ευνοούσαν και τους δημοκρατικούς, αφού επαναλειτούργησε η συμφωνία συμμαχίας μεταξύ Αθηναίων και Κερκυραίων.

1. Οι δημοκρατικοί έπεισαν το Νικόστρατο να τους αφήσει πέντε πλοία επανδρωμένα και αυτοί να του δώσουν πέντε δικά τους, στα οποία άρχισαν να επιβιβάζουν ως πλήρωμα τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτό θα γινόταν ώστε τα πλοία  να λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε ύποπτη κίνηση των ολιγαρχικών. Μ'  αυτό τον «ανέντιμο» τρόπο οι δημοκρατικοί Κερκυραίοι είχαν υπολογίσει ν'  απομακρύνουν αρκετούς από τους ολιγαρχικούς και έτσι να τους αποδυναμώσουν.

2. Η στάση των ολιγαρχικών δημιουργεί υπόνοιες στους δημοκρατικούς, οι οποίοι με την πρόφαση αυτή τους αφοπλίζουν και επιχειρούν να τους εξοντώσουν.

3. Επεμβαίνει τότε ο Νικόστρατος και μετά από αυτό οι δημοκρατικοί εξορίζουν τους 400 ολιγαρχικούς στο νησί που είναι προ του Ηραίου.

1. Το τέχνασμα όμως απέτυχε και οι ολιγαρχικοί αντέδρασαν και επειδή  φοβήθηκαν να μην πάνε στην Αθήνα κατέφυγαν  ως ικέτες στο ναό των Διόσκουρων.

2. Εξορίζονται 400 ολιγαρχικοί από τους δημοκρατικούς στο νησί που είναι προ του Ηραίου.

 

Κεφ.  76

Λίγες μέρες μετά τη μεταφορά των ολιγαρχικών στο νησί απέναντι από το Ηραίο, έφτασαν στην Κέρκυρα πένηντα τρία πελοποννησιακά πλοία, τα οποία ήρθαν από την Κυλλήνη, αφού πρώτα στάθμευσαν στα Σύβοτα. Αρχηγός αυτού του στόλου ήταν ο Αλκίδας, με σύμβουλό του το Βρασίδα.

 

Κεφ. 77

Δημοκρατικοί

Ολιγαρχικοί

Οι Πελοποννήσιοι έρχονται στην Κέρκυρα μετά την είδηση της επικράτησης των δημοκρατικών στο νησί. Έτσι έστειλαν 23 πλοία εναντίον των κερκυραϊκών και τα υπόλοιπα τριάντα τρία εναντίον των 12 αθηναϊκών.

Οι δημοκρατικοί Κερκυραίοι, φοβισμένοι από την έλευση του πελοποννησιακού στόλου και μόλις επάνδρωναν ένα πλοίο το έστελναν προς τους εχθρούς, παρά τις συμβουλές των Αθηναίων να πλεύσει πρώτα ο αθηναϊκός στόλος και μετά, όλα μαζί τα πλοία των Κερκυραίων. Δύο κερκυραϊκά πλοία λιποτάκτησαν, ενώ στα άλλα ξεσπούσε σύγκρουση μεταξύ του πληρώματος. Παρ' ότι οι Κερκυραίοι ήταν καλοί ναυτικοί μέσα στη σύγχυση και τον πανικό οδήγησαν τη δύναμή τους (60 πλοία) σε λάθος τακτική:

---> έστελναν λίγα- λίγα τα πλοία τους εναντίον των Πελοποννησίων, χωρίς να περιμένουν να οργανώσουν στο σύνολό τους το στόλο τους.

---> Δεν ακολουθούσαν τις συμβουλές των Αθηναίων, οι οποίοι οπωσδήποτε διέθεταν πολύ μεγαλύτερη πείρα σε θέματα θαλάσσιου πολέμου.

---> Δεν είχαν καμία οργάνωση, ούτε παρέτασσαν με τάξη τα πλοία τους, αλλά ο στόλος τους ήταν διάσπαρτος και ανοργάνωτος.

---> Τέλος, ένα άλλο πολύ σημαντικό λάθος τους ήταν το ότι επάνδρωναν τα πλοία τους με πληρώματα αποτελούμενα τόσο από δημοκρατικούς, όσο και από ολιγαρχικούς, γεγονός που δημιούργησε σύγχυση στα πλοία και λιποταξίες.

Τα λάθη αυτά των Κερκυραίων οφείλονταν κυρίως στον πανικό και στη σύγχυση που τους προκάλεσε η ξαφνική εμφάνιση που πελοποννησιακού στόλου.

                                -

 

Κεφ. 78

Κερκυραίοι

Αθηναίοι

Πελοποννήσιοι

Οι Κερκυραίοι, ενωμένοι πια, ανοργάνωτα έστελναν στη μάχη τα πλοία τους.

1.     Φοβούμενοι μην περικυκλωθούν, επιτέθηκαν εναντίον των Πελοποννησίων στο άκρο της παράταξης των πλοίων τους.

2.     Οι Αθηναίοι στη συνέχεια έπλεαν κυκλικά προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους εχθρούς.  Έτσι,  άρχισαν σιγά-σιγά  να υποχωρούν, επιδιώκοντας παράλληλα να βοηθήσουν ώστε να διαφύγουν τα κερκυραϊκά πλοία.

Η τακτική των Αθηναίων, οι οποίοι είχαν μόνο 12 πλοία, ήταν η εξής:

---> δεν ακολουθούσαν αμυντική τακτική, αν και λιγότεροι, για να μη δείξουν φόβο στους εχθρούς και να μην τους αναπτερώσουν το ηθικό.

---> δεν επιτέθηκαν στο κέντρο της εχθρικής παρατάξης, ώστε να μην κινδυνεύουν να περικυκλωθούν

---> χτύπησαν στην άκρη της παράταξης  του πελοποννησιακού στόλου, για να μπορέσουν εύκολα να διαφύγουν, αλλά και για να προκαλέσουν σύγχυση στους αντιπαλους.

---> έκαναν κυκλικές κινήσεις  προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους αντιπάλους.

---> δεν υποχώρησαν άτακτα για να μην τονωθεί η επιθετικότητα των εχθρών. Υποχωρούσαν σιγά- σιγά δίνοντας την αίσθηση ότι γίνεται ακόμα μάχη.

---> κατά την υποχώρησή τους είχαν το μέτωπο προς τους εχθρούς, ώστε οι Πελοποννήσιοι να είναι απασχολημένοι με τους Αθηναίους, για να μπορούν να διαφύγουν τα κερκυραϊκά πλοία.

1.Για να αποφύγουν την κατά κέρας επίθεση των Αθηναίων, κάνουν κυκλικό σχηματισμό.

2. Αφού συγκέντρωσαν όλα τα πλοία τους, άρχισαν να κινούνται εναντίον των Αθηναίων.

 

 

Κεφ. 79

Κερκυραίοι

Αθηναίοι

Πελοποννήσιοι

1. Έπλεαν σε πέλαγος σύγχυσης και φόβου

 2. Οι Κερκυραίοι περιμένοντας επίθεση των Πελοποννησίων στην πόλη σπεύδουν να μεταφέρουν και πάλι τους εξόριστους ολιγαρχικούς στο Ηραίο και να βάλουν φρουρούς στην πόλη.

3. Στο μεταξύ, οι δημοκρατικοί έχουν τρομοκρατηθεί με την ιδέα ότι ο Αλκίδας θα τους επιτεθεί. Εκτός της μεταφοράς των αιχμαλώτων στην πόλη και της φρούρησής τους.

4. Προσπάθησαν να συμφιλιωθούν με τους ολιγαρχικούς και για να αποτρέψουν πιθανή συνεργασία τους με τους εχθρούς, αλλά και για να τους  πείσουν να επανδρώσουν τα καράβια. Πράγματι, η ιδέα της σωτηρίας της πατρίδας, που επικαλέστηκαν οι δημοκρατικοί, κινητοποίησε αρκετούς ολιγαρχικούς, κι έτσι επανδρώθηκαν 30 πλοία. Ο αριθμός των πλοίων δεν ήταν  ικανοποιητικός αλλά οπωσδήποτε οι Κερκυραίοι πέτυχαν με τη διαλλακτική τους στάση κάτι σημαντικό μετά τις τελευταίες ταραχές στην πόλη και τη δοκιμασία στη ναυμαχία, όπου έχασαν 13 καράβια, γεγονός αποτρεπτικό και για τους πιο φανατικούς δημοκρατικούς.

          -

1.Κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν 13 κερκυραϊκά πλοία, αποτέλεσμα της σποραδικής εφόρμησής τους κατά των εχθρών και της έλλειψης σχεδίου στην αντιμετώπισή τους.

2. Δεν βρήκαν την τόλμη να επιτεθούν στην πόλη, όπως ο Βρασίδας συμβούλευε. Πιθανόν όμως, να μην αποφασίστηκε επίθεση στην πόλη λόγω της κόπωσης των πληρωμάτων. Αντί της επίθεσης στην πόλη, επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τους αγρούς στη Λευκίμμη, που ήταν πολύ κοντύτερα, για να εξασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες και να στερήσουν τους εχθρούς τους Κερκυραίους από εφόδια.

 

Κεφ. 80

Κερκυραίοι

Αθηναίοι

Πελοποννήσιοι

1. Στην Κέρκυρα, η είδηση της νέας αποστολής τω Αθηναίων δεν εγκαρδιώνει μόνο τους δημοκρατικούς αλλά παρέχοντάς την αίσθηση της υπεροχής τους κάνει ν` αποφασίσουν τη δυναμική λύση  του προβλήματος με τους ολιγαρχικούς.

Από τα πλοία των δημοκρατικών: α) 2 αυτομόλησαν (πήγαν με το μέρος  των εχθρών)

β) οι μαχητές που είχαν επιβιβαστεί σ`αυτά συγκρούονταν μεταξύ τους.

 

60 πλοία από των Αθηναίων έρχονταν από τη Λευκάδα στην Κέρκυρα με αρχηγό τον Ευρυμέδοντα. Έστειλαν τα πλοία αυτά για δύο λόγους:

α) Επειδή πληροφορήθηκαν τις ταραχές στην Κέρκυρα.

β) Επειδή έμαθαν για το στόλο του Αλκίδα που είχε πάει στην Κέρκυρα.

1. Με την είδηση της νέας αποστολής των Αθηναίων  (με τη φρυκτωρία), οι Πελοπόννησιοι φεύγουν εσπευσμένα και νύχτα από το αγκυροβολιό τους προς την Πελοπόννησο, αποφεύγοντας να αντιπαρατεθούν στους Αθηναίους που ερχόταν.

Ο Αλκίδας αποφεύγει να επιτεθεί στην Κέρκυρα, αλλά ακολούθησε μια άλλη τακτική: έκανε επιδρομές στην Λευκίμμη και λεηλατούσε τους αγρούς. Ήθελε να εφοδιαστεί με τρόφιμα, επίσης τα πληρώματα των πλοίων του ήταν κουρασμένα. Ίσως ακόμα να φοβόταν και να ήθελε να ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους και να έτσι να μαθαίνει τις κινήσεις των αντιπάλων.

 

Κεφ. 81

Κερκυραίοι

Αθηναίοι

Πελοποννήσιοι

1. Οι δημοκρατικοί Κερκυραίοι αισθανόμενοι πλέον κυρίαρχοι του  νησιού και έχοντας μαζί τους τους στρατιώτες του Νικόστρατου, άρχισαν να εξοντώνουν τους αντιπάλους τους.

2. Έτσι άρχισαν να ετοιμάζονται: α) έφεραν στην πόλη τους Μεσσήνιους, στρατιώτες που είχε φέρει μαζί του ο Νικόστρατος και έστειλαν τα καράβια, που είχαν επανδρώσει τελευταία, από το λιμάνι του Αλκίνου στο Υλλαϊκό, που βρισκόταν κάτω από το δικό τους έλεγχο, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να ενωθούν τα πληρώματα με τους άλλους ολιγαρχικούς της πόλης.

3. Και τότε άρχισε η σφαγή των ολιγαρχικών, όπου τους συναντούσαν, αφού κ αυτοί υποψιασμένοι  κρύφτηκανν. Φόνευσαν και εκείνους που είχαν συμφιλιωθεί μαζί τους

οι ικέτες αλληλοσκοτώθηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των δημοκρατικών.

4. πήγαν στο Ηραίο και έπεισαν τους 50 ικέτες (ολιγαρχικούς Κερκυραίους) να δεχτούν να δικαστούν, όμως τελικά τους σκότωσαν. 

Οι δημοκρατικοί προβάλλουν ως αιτία της σφαγής την απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.

1. Τα 60 αθηναϊκά πλοία κατευθύνονται στην Κέρκυρα με αρχηγό τον Ευρυμέδοντα.

2. Παρέμειναν εκεί 7 ημέρες.

Μόλις πληροφορήθηκαν ότι έφθανε ο αθηναϊκός στόλος, τη νύχτα έφυγαν γρήγορα για την πατρίδα τους πλέοντας κοντά στην ακτή. Έσυραν τα πλοία τους πάνω από τον ισθμό της Λευκάδας για να μη γίνουν αντιληπτοί πλέοντας γύρω γύρω από το νησί.

Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in