Λύκειο

Αγάπη ( α λυκείου)

Αγάπη

Η αγάπη είναι ένα βαθύ συναίσθημα με πολλές μορφές έκφρασης και ποικίλες σχέσεις στις οποίες απευθύνονται αυτές οι μορφές. Ξεκινώντας από την οικογένεια αντιλαμβανόμαστε την αγάπη, την τρυφερότητα, το σεβασμό και - ως κάποιο βαθμό - τη συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση που επιδεικνύουν τα μέλη της μεταξύ τους. Παραπλήσια μορφή έχει η αγάπη και στις σχέσεις του ανθρώπου με το συγγενικό του περίγυρο, αλλά χαρακτηρίζεται από μικρότερη ένταση - συγκριτικά με το οικογενειακό περιβάλλον του - στην εκδήλωσή του.
        Η φιλία είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της, αφού δημιουργείται μετά από την αυτόβουλη επιλογή του ατόμου σχετικά με το/τα πρόσωπο/α που θα γίνει/ ουν αποδέκτης/ες του συναισθήματος αυτού και της σχέσης που θα προκύψει• η επιλογή αυτή προσδίδει την τεράστια σημασία της φιλίας στη ζωή του ανθρώπου, καθώς προσφέρει την εμπιστοσύνη και την εξωτερίκευση του ενδότερου ψυχικού κόσμου του σε άτομο/α που δε συνδέονται μαζί του μέσω οικογενειακής ή άλλης συγγενικής (εξ αίματος) σχέσης.
        Ο έρωτας είναι μια ακόμη μορφή της αγάπης, η οποία βέβαια σχετίζεται κυρίως με τα γενετήσια ένστικτα του ανθρώπου συνδυασμένα με την ανάγκη έκφρασης της έλξης προς την εξωτερική εμφάνιση του/της μελλοντικού/ής ερωτικού/ής συντρόφου του καθώς και με το θαυμασμό προς την προσωπικότητά του/της. Ο συνδυασμός αυτών των συναισθημάτων καθιστά το άτομο ιδιαίτερα ευάλωτο ψυχολογικά έναντι του/της συντρόφου του και γι’ αυτόν το λόγο αντιμετωπίζεται με μια τάση υπερβολής από άτομα που είτε βρίσκονται σε εφηβική ηλικία είτε διακρίνονται από εξαιρετικά ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία.
        Θα πρέπει να επισημανθούν οι μορφές της αγάπης που αφορούν στη θρησκεία, στον ιδεολογικό χώρο γενικότερα και στις καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές του ατόμου. Ως προς τα θρησκευτικά θέματα, η αγάπη νοείται ως η υπέρμετρη πίστη σε ένα θρησκευτικό δόγμα. Με την έννοια της απόλυτης αφοσίωσης μπορεί να νοηθεί και η αγάπη προς μια ιδεολογία, το δημιουργό ή τους φορείς της. Τέλος, αγάπη προς τους συνανθρώπους μας είναι η επίδειξη αλληλεγγύης, σεβασμού προς την προσωπικότητα και τα δικαιώματά τους ή απλώς η συμπάθεια που τρέφουμε απέναντι σε κάποιους από αυτούς.
        Δε χρειάζεται ίσως να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι η ικανότητα να αγαπάς σαν μια πράξη προσφοράς εξαρτιέται από την ανάπτυξη του χαρακτήρα ενός ατόμου. Προϋποθέτει να έχει φτάσει κανείς σε μια αντίληψη ζωής καθαρά δημιουργική. Σε αυτήν την αντίληψη, το άτομο έχει ξεπεράσει την εξάρτηση, τη ναρκισσιστική παντοδυναμία, την επιθυμία να εκμεταλλεύεται άλλους ή να αποθησαυρίζει κι έχει αποκτήσει σταθερή πίστη στις δικές του ανθρώπινες δυνάμεις και το θάρρος να στηρίζεται σε αυτές τις δυνάμεις για την πραγμάτωση των σκοπών του. Στο βαθμό που αυτές οι ιδιότητες λείπουν, φοβάται να δώσει τον εαυτό του και επομένως να αγαπήσει.

 

 

Α. Παρατηρήσεις:

1. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις.

2. «η ικανότητα να αγαπάς σαν μια πράξη προσφοράς εξαρτιέται από την ανάπτυξη του χαρακτήρα ενός ατόμου»: να αναλύσετε τη φράση σε μια παράγραφο 10 σειρών.

3. Ποιες είναι οι μορφές της αγάπης σύμφωνα με το κείμενο και ποια τα χαρακτηριστικά κάθε μιας;

4. Επιδεικνύουν, υπέρμετρη, υπερβολής: να αναλύσετε τις λέξεις στα συνθετικά τους και να γράψετε για κάθε μία πρόταση, που να αναδεικνύει τη σημασία της.

5. Να βρεθούν αντίθετες λέξεις στις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου.

      Β. ‘Έκθεση

     Στη σημερινή εποχή σπάνια συναντούμε την ουσιαστική αγάπη μεταξύ των ατόμων. Σε ομιλία σας να αναφέρετε τα αίτια αυτού του φαινομένου και να επισημάνετε τις συνέπειες που προκαλεί, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, η απουσία αγάπης στη ζωή του ανθρώπου (400-500 λέξεις).
Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in