Επαναληπτικό διαγώνισμα στη γλώσσα κειμένου
27/03/2017
Ευθανασία : Πότε εγείρεται το ζήτημα
Η μόνη περίπτωση νομιμοποίησης της ευθανασίας που συζητείται σοβαρά είναι η ύπαρξη πλήρους εγκεφαλικού θανάτου- και του φλοιού του, δηλαδή, και του στελέχους του, όχι του μερικού, καθώς παρουσιάστηκαν περιπτώσεις ανάνηψης ασθενών που ήταν πολλά χρόνια σε κώμα. Φιλοσοφικοηθικά σοφίσματα του τύπου ότι δεν υπάρχει ηθικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στη θανάτωση κάποιου και στο να τον αφήσουμε να πεθάνει δεν έχουν ιδιαίτερη ισχύ- ή ακόμη ότι υπάρχει αναλογία ανάμεσα στο δικαίωμα της άρνησης θεραπείας από κάποιον και της παρεμβατικής ευθανάτωσής του.
Δεν υπάρχει επίσης διεθνής συμφωνία σχετική με την ηθική διαφορά στο να αφήσουμε λ.χ. ένα βαριά ανάπηρο νεογέννητο να πεθάνει ή να το σκοτώσουμε. Δηλαδή, θα πρέπει να αποφασίσει η φύση για το τέλος ή θα διαπραχθεί έγκλημα; Στη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να συγχέονται οι ανάγκες του παιδιού με εκείνες των γονιών ή της κοινωνίας ούτε να επιβάλλονται οι αξίες των γονιών και της κοινωνίας πάνω στα δικαιώματα του παιδιού.
Στον ίδιο τόνο ευθανατικά επιχειρήματα της μορφής ότι ο ασθενής θα υποφέρει άσκοπα ή τα περί αυτοδιάθεσης του εαυτού μας, περί αυτόνομων υπάρξεων και άλλα σχετικά έχουν νόημα για άλλα πράγματα, όχι όμως για τη ζωή και τον θάνατο. Διότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο με πολυποίκιλους δεσμούς αγάπης που ενδυναμώνονται και με τον πόνο. Γι΄ αυτό η διάσπαση τέτοιων δεσμών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σε άλλο επίπεδο, βέβαια, η Εκκλησία θεωρεί ότι ο ασθενής δεν μπορεί να παραιτηθεί από ένα καθήκον (της ζωής) που οφείλει στον Θεό, το οποίο μόνο αυτός μπορεί να επιτελέσει.
Ν. Αλαχιώτη (καθηγητή Γενετικής), Βήμα, 30/01/2011
1. Ποιο ρηματικό πρόσωπο επικρατεί ; Να σχολιάσετε το σκοπό της χρήσης του .
2. Να σχολιάσετε τη σύνταξη που έχει επιλέξει η συγγραφέας στην παρακάτω πρόταση και να την μετατρέψετε στην αντίστροφη .
«Γι΄ αυτό η διάσπαση τέτοιων δεσμών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις»
3. Ποιος είναι ο τρόπος σύνδεσης των προτάσεων που επικρατεί σε όλο το κείμενο ; Να σχολιάσετε τη χρήση αυτή και να δώσετε σχετικά παραδείγματα για την αιτιολόγησή της.
4. Να μετατρέψετε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο .
«Δηλαδή, θα πρέπει να αποφασίσει η φύση για το τέλος ή θα διαπραχθεί έγκλημα;»
5. Να αναγνωρίσετε την αναφορική πρόταση στην παρακάτω περίοδο και να την χαρακτηρίσετε ως προς το είδος που ανήκει.
«Η μόνη περίπτωση νομιμοποίησης της ευθανασίας που συζητείται σοβαρά είναι η ύπαρξη πλήρους εγκεφαλικού θανάτου- και του φλοιού του»
6. Στο κείμενο επικρατεί η αναφορική χρήση της γλώσσας , να δικαιολογήσετε τη χρήση αυτή με σχετικά παραδείγματα. Τι δηλώνει η χρήση αυτή ;
7. Να σχολιάσετε τα παρακάτω σημεία στίξης :
(της ζωής), ή θα διαπραχθεί έγκλημα;
8. Τι δηλώνουν οι παρακάτω διαθρωτικοί σύνδεσμοι ;
Δηλαδή, Γι΄ αυτό, βέβαια