Διαγώνισμα 3
ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ΩΡΕΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΣΕΒΗ ΔΡΙΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΝΟΜΑ : _________________ ΕΠΙΘΕΤΟ :______________ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :_______________
ΘΕΜΑ 1Ο
Να δώσετε τους ορισμούς των όρων Ροπαλοφόροι, Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας (1899).
ΘΕΜΑ 2Ο
Σε κάθε μια από τις ακόλουθες προτάσεις περιέχεται ένα (μόνον) λάθος. Να το υπογραμμίσετε και να συμπληρώσετε δίπλα το σωστό:
1. Ο εντολοδόχος των μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 9/ 10/ 1898 …………………………………..
2. Με τον Οργανικό Νόμο του 1900 δόθηκε λύση σε ακανθώδη πολιτικά ζητήματα ……………………………………..
3. Στις 18 Μαρτίου 1901 ο Γεώργιος απέλυσε τον Ιωάννη Σφακιανάκη από το αξίωμα του υπουργού. ………………………………….
4. Στο τέλος του 1904 προκηρύχτηκαν εκλογές για την ανάδειξη 94 βουλευτών. ………………………………………
5. Οι επαναστάτες αιφνιδίασαν τον Ηγεμόνα και κήρυξαν την επανάσταση (του Θερίσου) στις 14 Μαρτίου 1905. ……………………………………………..
6. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης κάλεσε στις 12 Μαρτίου τους αντιπροσώπους του αθηναϊκού τύπου και προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του Βενιζέλου. …………………………………………………
7. Ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α ΄ υπέδειξε ως νέο Ύπατο Αρμοστή τον Ανδρέα Ζαΐμη. …………………………………………….
8. Όταν υψώθηκε στο φρούριο της Σούδας η Ελληνική σημαία οι μεγάλες δυνάμεις απαίτησαν αμέσως την υποστολή της. …………………………………………….
9.Ο Βενιζέλος απέστειλε στην Κρήτη ως διοικητή το φίλο του Ίωνα Δραγούμη. ………………………………………………………………
10. Στις 14 Φεβρουαρίου 1913 αφαιρέθηκαν από το φρούριο της Σούδας οι σημαίες των Μ. Δυνάμεων και της Ρωσίας. ………………………………………………..
ΘΕΜΑ 3Ο
Ποια επίδραση είχε στην εξέλιξη του κρητικού ζητήματος η έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων και ποιες συνέπειες είχε η ήττα της Τουρκίας;
ΘΕΜΑ 4Ο
Ποια ήταν η εξέλιξη του Κρητικού Ζητήματος από τη 14η Φεβρουαρίου 1913 μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους;
ΘΕΜΑ 5Ο
Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω απόσπασμα και σε συνδυασμό με τις ιστορικές σας γνώσεις, απαντήστε στην ερώτηση:
α) Ποια στάση κράτησαν κράτησαν οι Μ. Δυνάμεις απέναντι στην Επανάσταση στο Θέρισο;
β) Αφού καταγράψετε τα αποτελέσματα της επανάστασης στο Θέρισο, να διατυπώσετε την άποψή σας για το αν δικαιώθηκε η πολιτική του Βενιζέλου.
Από τις 10 Μαρτίου 1905, ημερομηνία που η Κρήτη ρίχτηκε στην περιπέτεια του Θερίσου υπό την αρχηγία του Βενιζέλου, έγινε φανερό πως ο πληθυσμός του νησιού θα στρεφόταν κατά του ύπατου αρμοστή, τον οποίο υποστήριζαν οι ξένοι και μόνο. Ταχύτατα το κίνημα ενισχύθηκε με την προσχώρηση του Ι. Σφακιανάκη, πολιτικού που ασκούσε μέγα γόητρο ανάμεσα στο λαό. Στα αστικά κέντρα του νησιού ξέσπασαν μεγάλα συλλαλητήρια υπέρ του Θερίσου, οι αρμοστειακές αρχές καταλύονταν και μεγάλες μάζες πολιτών προστρέχανε στο Θέρισο και ενώνονταν με τους αντάρτες. Πολύ γρήγορα το κίνημα του Θερίσου έγινε ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη, και ζητούσε συνέλευση για αναθεώρηση του Κρητικού συντάγματος και ελευθεροτυπία. Η αρμοστεία εξάλλου στράφηκε αποφασιστικά εναντίον του κινήματος, το κατήγγειλε ως προδοσία της εθνικής υπόθεσης και σε πολλές περιπτώσεις μεταχειρίστηκε εναντίον του και τις ξενικές λόγχες –ιδιαίτερα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής της νήσου. Τέλος, και μετά από πολλές αντεγκλήσεις, η αρμοστεία πέτυχε διακοίνωση των προξένων των Δυνάμεων, με την οποία ζητούνταν η κατάθεση των όπλων των ανταρτών του Θερίσου. Οι εξεγερμένοι πέτυχαν τη γενική αμνηστία και τη σύγκληση συνέλευσης και έτσι η έκρυθμη κατάσταση τερματίστηκε. Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 7 Μαρτίου 1906, υπό την εποπτεία διεθνούς επιτροπής και ευθύς μετά τη διεξαγωγή τους οι Δυνάμεις αποδέχτηκαν το αίτημα των επαναστατών για αποχώρηση της διεθνούς δυνάμεως και την δημιουργία πολιτοφυλακής από ντόπιους Κρητικούς, υπό την διοίκηση Ελλήνων αξιωματικών. Η τροπή αυτή των πραγμάτων έθεσε τέρμα στη θητεία του Γεωργίου και νέος αρμοστής ανέλαβε ο Αλ. Ζαΐμης.
Τάσος Βουρνάς, ο.π., σελ. 593