Λύκειο

Ορισμοί Γ κεφάλαιο

ΟΡΙΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ” Ο Α” Παγκόσμιος πόλεμος και οι άμεσες επιπτώσεις του

4.ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (1919-1920)

Μειονότητα : μικρό τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους ή μιας χώρας του οποίου τα μέλη διαφέρουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά (π.χ.φυλή, γλώσσα, θρησκεία κτλ.) από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αναθεωρητισμός : η μεταπολεμική πολιτική των δυσαρεστημένων χωρών (Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας και Βουλγαρίας), οι οποίες προσπαθούσαν να αναθεωρήσουν το εδαφικό καθεστώς που είχε προκύψει από τις συνθήκες ειρήνης του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.

Προσάρτηση : η μονομερής πράξη με την οποία ένα κράτος υπάγει στην εδαφική του κυριαρχία εδάφη που βρίσκονται κάτω από άλλο καθεστώς.

6.HΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σοβιέτ : εκλεγμένα κυβερνητικά συμβούλια που απάρτιζαν οι αντιπρόσωποι των εργατών, των αγροτών και των στρατιωτών κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία

Μπολσεβίκοι (= πλειοψηφικοί): τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι με επικεφαλής το Λένιν, προχώρησαν στην επανάσταση του 1917.

Εθνικοποίηση: η μεταφορά της ιδιοκτησίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης ή άλλης ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε μια εθνική κυβέρνηση (απαλλοτρίωση ή αναγκαστική πώληση).

Διεθνισμός: δόγμα της μαρξιστικής ιδεολογίας σύμφωνα με το οποίο τελικός στόχος πρέπει να είναι η διεθνής αλληλεγγύη που θα επιτευχθεί με την ένωση των λαών και την κατάργηση των συνόρων, με την επικράτηση των κομμουνιστικών κινημάτων διεθνώς.

 

Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!