Νέα & Ειδήσεις

Συγκέντρωση & Κλασική μουσική

Οι έρευνες για τα αποτελέσματα της μουσικής στη μάθηση  βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν η έρευνα για τα αποτελέσματα του Μότσαρτ – τη θεωρία δηλαδή ότι ακούγοντας τη μουσική του Μότσαρτ μπορεί να βελτιώσει έστω και παροδικά την ικανότητα μάθησης και ίσως και το IQ – έγινε γνωστή στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όλοι οι γονείς στην Αμερική άρχισαν να προσπαθούν να βάζουν στα παιδιά τους να ακούν Μότσαρτ και γενικότερα περισσότερη κλασσική μουσική.  Η θεωρία έγινε τόσο δημοφιλής που ο Κυβερνήτης στη Τζώρτζια των ΗΠΑ πρότεινε ένα κρατικό ποσό με το οποίο κάθε νεογέννητο θα έπαιρνε το δικό του cd κλασικής μουσικής. 

Η απαλή μουσική υπόκρουση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα και να βελτιώσουν τη μελέτη τους . Ο ρυθμός πρέπει να είναι αργός, μεταξύ των 60 και 70 μπιτ το λεπτό, δηλαδή οι κλασσικές ή οι ροκ μπαλάντες.

 Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπερκαλύπτει τον εξωτερικό θόρυβο και λειτουργεί, για τους μαθητές, ως κίνητρο για καλύτερη συμμετοχή στο μάθημα. Με τη μουσική διεγείρεται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου με συνέπεια την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. 

Μια καναδική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του McMaster University συνέκρινε δυο ομάδες των 6 παιδιών, ηλικίας 4 και 6. Η μια ομάδα πήρε μαθήματα μουσικής με τη μέθοδο Suzuki και η άλλη ομάδα δεν πήρε μαθήματα μουσικής. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν έδειξαν τα εξής: Τα παιδιά που πήραν μαθήματα μουσικής υπερείχαν σε σχέση με τους συνομήλικους  τους στην ικανότητα μνήμης καθώς και σε μη μουσικές ικανότητες, όπως γλωσσική ικανότητα, μαθηματικά και ακόμη και στο IQ.

Η Brigid Finucane μια δασκάλα  της μουσικής προπαιδείας, σε σχολείο του Σικάγο είδε από πρώτο χέρι τα θετικά αποτελέσματα της ενασχόλησης μικρών παιδιών με τη μουσική. «Η ενασχόληση μικρών παιδιών με τη μουσική απαιτεί  εστίαση, πειθαρχία και αποφασιστικότητα – εξαιρετικές ικανότητες που τις περισσότερες φορές μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές της μαθητικής ζωής του παιδιού. Ο ρυθμός είναι βασικό συστατικό της μουσικής. Τα παιδιά που μπορούν να κρατήσουν το ρυθμό σε ένα μουσικό κομμάτι έχουν μεγαλύτερη ευφράδεια και διαβάζουν κείμενα πιο εύκολα. Το τραγούδι προσφέρει εμπλουτισμό του λεξιλογίου, διδάσκει χρόνους, χρησιμοποιεί ποιητική γλώσσα (ομοιοκαταληξίες, ρίμες) , επιτρέπει την οπτικοποίηση και βοηθάει στην καλή εκφορά του λόγου. Μέσω της μουσικής μαθαίνουμε για τον εαυτό μας, την κουλτούρα μας και την κουλτούρα άλλων χωρών, μαθαίνουμε μαθηματικά, αποκτούμε δημιουργικότητα, αλλά και γιορτάζουμε και ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για τη Μουσική Εκπαίδευση στις ΗΠΑ τα παιδιά που ασχοληθεί με τη μουσική πετυχαίνουν μεγαλύτερους βαθμούς στα τεστ  από αυτά που δεν ασχοληθεί ποτέ. Ακόμη αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση και καλύτερο συντονισμός.

Τα οφέλη της μουσικής όμως δεν αφορούν μόνο παιδιά σε νηπιακή ηλικία , αντιθέτως έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

Την επόμενη φορά που θα μπείτε για μάθημα αφήστε την κλασική μουσική ως υπόκρουση ....

 

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!